Cultivarea ardeiului iute |
- Caracteristicile și generalitățile ardeilor iuți
- Cultivarea ardeiului iute: Expunere, Teren, Irigare, Fertilizare
- Înmulțirea ardeilor iuți
- Plantarea răsadurilor
- Maturizarea ardeiului iute
- Colecția ardei iute
- Conservarea ardeilor iute
- Lucruri de știut despre ardeiul iute
- Chilii calorii și valori nutritive
- Galeria foto cu ardei iuți
1.Caracteristicile și generalitățile ardeilor iuți
Ardeii iuți sunt mici plante arbustive cu tulpini erbacee, frunze ovate cu margini netede și flori albe micuțe.Fructele sunt fructe de pădure cu dimensiuni și culori diferite (verde, portocaliu, roșu profund), în funcție de soiuri, oricum ușor de recunoscut de la cele dulci, deoarece majoritatea se dezvoltă în ciorchine întoarse în sus.
Ardeii iuți pot fi în forma de: mazăre, cireș, flacăra, turban turcesc, trabuc, con ascuțit sau trunchi, neted sau încrețit, drept sau curbat, sau ca o farfurie zburătoare.
Semințele conținute în fructe sunt în general de o culoare alb-ivoriu.
2.Cultivarea ardeilor iuți
Expunere
Ardeii iute preferă locurile luminoase și însorite.
Teren
Preferă solurile umede, libere și bine drenate.
Irigare
Au nevoie de udări regulate și abundente, în special în perioadele de secetă prelungită.
Fertilizare
Efectuați fertilizări periodice cu îngrășăminte granulare cu eliberare lentă.
3. Înmulțirea ardeilor iuți
Reproducerea ardeilor iuți se face prin semințe. Pentru a le multiplica se folosesc semințele conținute în fructe.
Semănatul în livada sau în ghiveci se efectuează în luna martie.
Când plantele au eliberat 4-5 frunze, acestea vor fi rărite la o distanță de aproximativ 30 cm.
Post a Comment